Koniczynki zgłębiają tajniki ciasta drożdżowego
Na początku grudnia Koniczynki pojechały na wycieczkę do piekarni państwa Zubrzyckich. Powitała nas tradycyjnie pani Mariola i zabrała do sali multimedialnej, gdzie przedstawiła dzieciom zasady bezpiecznego poruszania się po piekarni. Dzieci nałożyły fartuszki i specjalne czepki na głowę i podekscytowane zabrały się do tworzenia piekarskich arcydzieł w postaci chałek, precli i bułeczek - ptaszków. Najlepsza zabawa była przy tworzeniu Mikołaja - fantazja poszła w ruch i każdy Mikołaj był jedyny w swoim rodzaju. Gdy nasze dzieła piekły się, pani Mariola oprowadziła dzieci po piekarni, pokazując maszyny i kadzie do wyrobu ciasta. Koniczynki mogły dotknąć różnych rodzajów mąki oraz dowiedziały się, że mąka razowa to mąka przemielona jeden raz i może być to mąka pszenna, żytnia, kukurydziana i każda inna. Na koniec każde dziecko dostało medal piernikowy i wróciliśmy do przedszkola, wioząc dla rodziców nasze pachnące wypieki.